Richmond -Hughenden

 

RIchmond -Hughenden
Hughenden, Australia

Hughenden, Australia


Hier in de binnenlanden van Queensland ligt iets heel bijzonders. De Dinosaur Trail. Dat is de driehoek tussen Richmond, Hughenden en Winton. Op alle drie de plaatsen hebben ze iets dat met dinosaurussen te maken heeft. En met een kleinzoon die helemaal weg is van dinosaurussen moeten we die wel bezoeken!

Miljoenen jaren geleden was de Zuidpool een gigantische landmassa. Toen brak er een groot stuk af en dreef naar het noorden. Het afgebroken stuk vervormde en splitste zich in Nieuw Zeeland, Australië en de overige eilanden van Oceanië.
Het binnenland van Australië bestond uit een gigantische binnenzee. En in die zee leefden heel veel dieren die nergens anders voorkwamen.
In het gebied hier was die zee niet dieper dan 40 tot 60 meter. Hij was erg zout. Door de samenstelling zijn er heel veel zee-dinosaurussen en ook vele landdieren die na hun overlijden in het water terecht kwamen heel goed geconserveerd. Het land droogde op en uit. En langzaam geeft het nu zijn geheimen prijs….
In dit gebied zijn dan ook fossielen en skeletten gevonden van dinosaurussen die nergens anders ter wereld voor kwamen.

Om 7.15 uur zitten we al weer in de auto. Eten en koffie drinken doen we wel bij de eerste stop….

We rijden Mount Isa uit en komen terecht in een schitterend landschap. Prachtige ruige rode bergen. Dan weer mooie groene toppen. Soms rijden we zo hoog dat we een mooi overzicht krijgen, dan weer rijden we er onder langs. Het duurt een vol uur. We genieten met volle teugen.
Dan komen we langzaam weer in de woestijn terecht. Kaal en vlak. Die kop koffie wordt toch wel erg verleidelijk.

En dan komen we eindelijk bij het eerste stadje. Hier kunnen we even stoppen en ontbijten. Maar we letten niet goed op en Frans knalt zo het Roadhouse voorbij…. Och, dan stop ik wel bij het volgende Roadhouse….. Maar ja, die liggen hier niet zo dik gezaaid! En wat erger is, in het volgende plaatsje kunnen we helemaal niks vinden dat open is. Ik stel voor om zelf koffie te zetten maar daar heeft Frans geen zin in. Hij rijdt wel door naar Richmond, is nog maar 120 kilometer….

En dan eindelijk komen we in Richmond aan. Een leuk stadje, met heel lekkere koffie.
Maar de reden waarom we hierheen gegaan zijn is de Kronosaurus Korner. We hebben geen idee wat we in dit museum aan zullen treffen en na het bezoek aan het fossielenmuseum in Mount Isa zijn de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Maar het hoort bij de Dinosaur Trail dus we gaan kijken.

We krijgen een apparaatje waarmee we audio informatie kunnen krijgen. Geen tour, gewoon het nummer intikken van hetgeen waarvan je informatie wilt. We worden naar een filmzaaltje gebracht en de film wordt voor ons opgestart. Een mooie film waarin wordt uitgelegd hoe al die skeletten en fossielen in deze omgeving terecht zijn gekomen. En dan gaan we de tentoonstelling bekijken….

En die is mooi!!!!! Prachtig!!! We kijken onze ogen uit!!!

Op de grond liggen gigantische zandplaten met daarop skeletten van enkele maritieme dinosaurussen.
Daarboven hangen sculpturen van deze dinosaurussen op ware grote zodat je ook kunt zien hoe ze eruit hebben gezien. Prachtig!

De volgende zaal bevat fossielen. Maar niet van die kleintjes zoals in Mount Isa maar grote waarin hele vissen of herkenbare lichaamsdelen te zien zijn. Grote gedraaide schelpen van wel 30 cm doorsnee.
Aan de zijkant is een onderzoeksruimte waarin een Paleontoloog aan het werk is. Als ik in de deuropening een foto sta te maken nodigt hij mij binnen. Hij legt ons uit wat zijn vak inhoudt en laat enkele gereedschappen zien die hij ervoor gebruikt. Enkele daarvan zijn eigenlijk tandarts gereedschappen! Hij laat ook zien hoe je aan een stuk steen kunt zien welk deel van bot is en wat alleen maar steen. Heel simpel, gewoon met een kwastje een klein beetje vochtig maken. Het bot wordt bijna zwart en de steen verkleurt maar een klein beetje! Weten we dat ook weer!
En dan geeft hij mij een schedel van een Dino in mijn handen. Hier, is leuk voor op de foto!
Ik vindt het natuurlijk prachtig. Het is wel geen echte schedel want die had ik nooit zo mogen vastpakken maar toch!

Maar het mooiste van dit museum ligt in een aparte ruimte achter een paar matglazen deuren. Als we die open doen….

Midden in een schemerige ruimte staat een grote verlichte glazen vitrine. En in die vitrine het zo goed als complete skelet van een Kronosaurus (Een maritieme Dino). Het enige dat ontbreekt zijn een paar heel kleine botjes aan het uiteinde van een vin. Het skelet is 110.000.000 (jazeker, honderd en tien miljoen) jaar oud! En zo mooi! Geweldig! En dat ligt hier zomaar in de Outback van Australië. Ik weet zeker dat er heel wat vooraanstaande musea goud willen geven om dit skelet tentoon te mogen stellen. Maar het ligt hier, in een klein stadje, uren rijden overal vandaan.
Wat geweldig om dat zo te kunnen zien! Dat alleen al heeft het zeker de moeite waard gemaakt om zo’n eind te komen rijden!
Natuurlijk moet er wel een foto van ons met de Kronosaurus worden gemaakt voor Kevin! Want hoeveel mensen krijgen die kans? Ik denk dat Lisa, Bregje en Rob het ook wel leuk zullen vinden, hoewel Rob waarschijnlijk liever een olifant gezien had… (Moest ze even allemaal vermelden want Lisa vondt het helemaal niet leuk dat ik vorige keer Kevin wel vernoemd had en haar niet….) 🙂

Het is nog vroeg in de middag als we weer naar buiten komen. We lopen nog even naar een gebouwtje aan de overkant van de straat dat blijkbaar gerestaureerd is en waar wat oude dingen zijn tentoongesteld. Er staan in een schuur erachter nog twee mooie karren. Maar wat zijn die dingen groot! Och arme de paarden die dat moesten trekken!

We besluiten niet in Richmond te blijven maar vast naar het tweede stadje van de Dino Trail te rijden, Hughenden. Het landschap verandert onderweg niet veel, we rijden nog steeds door een woestijnlandschap. En ook hier zien we af en toe wat koeien lopen.

Ik zie in de verte een helikopter laag boven de grond hangen. Er worden overal waar iets te zien is scenic flights aangeboden dus ik vraag me af wat daar dan is. Misschien een heli-basis? Maar dat lijkt me wat vreemd zo ver overal vandaan. Als we dichterbij komen zie ik de koeien onder de helikopter lopen. En dan begint het me te dagen: Ze zijn koeien aan het drijven met een helikopter! Het is een beetje ver van de weg maar toch! Wat gaaf!

En nu zitten we in Hughenden onder de Airco aan de blog en foto’s te werken. Alles weer potdicht tegen de muskieten. Jammer want de temperatuur buiten was prima.
Karin stuurde nog een paar foto’s waarop te zien is dat Pukkie haar helemaal als vervanging geaccepteerd heeft. Heerlijk om te zien. Geweldig ook dat ze zoveel moeite voor hem doet. Dank je lieverd! Het is fijn om te weten dat het zo goed met hem gaat!

De douche op de camping was niet zo’n succes. Het water was goed maar de kakkerlak van 10 cm lengte die op bezoek kwam wat minder…. Ik ben schoon genoeg, de rest is voor morgen!

Cor en Pieta: Jullie kunnen nu even niet naar de Beekse Bergen maar toch heel veel hele grote dinosaurussen gezien. Het lijkt ons een bijzondere ervaring.

Marja en Jan: Jullie hebben weer mooie dingen gezien zeg. Vooral dat museum. Zeer   interessant. Pukkie laat zich ook steeds meer aaien door mij.  (Jan) Gaat goed met hem. Veel plezier verder en blijf jullie volgen.

Mirka: Weer een hele hoop geleerd! Wat interessant allemaal! En wat een afstanden weer voor een kop koffie ha ha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s