Hughenden – Winton

Hughenden – Winton
Winton, Australia

Winton, Australia


We hoefden een keer niet zo vroeg op vandaag. Dus geen wekker gezet. Had ook niet gehoeven, ik was om 6.00 uur wakker. Maar mijn bedje lag nog heerlijk dus ik ben lekker nog even blijven liggen!

Het eerste bezoek was aan het Flinders Discovery Center in Hughenden. Voor een entreeprijs van 5 AUD ( euro 3,50) zijn de verwachtingen niet erg hoog gespannen. Maar meteen als we de deur open doen worden we al verrast met een levensgroot skelet van een dinosaurus. Een replica. Dat wel maar dat mag de pret niet drukken. Allemachtig wat een enorm beest is dat geweest!

En ook dit museum had echte botten van dinosaurussen en prachtige fossielen. Vooral de slakkenhuisvormige ammonieten waren indrukwekkend. En op zijn Australisch staat aan de zijkant van de zaal een poppenverzameling en een verzameling ouderwets glaswerk. In het zijzaaltje was een beeld van een schaapscheerder te zien….

Na dit indrukwekkende museum lopen we nog even door het stadje. Aan de muren van sommige gebouwen zijn sculpturen van dingo’s te zien, gemaakt door plaatselijke kunstenaars. En voor het prachtige maar helaas ook vervallen hotel staat een glasfiber sculptuur op ware grote van Mutt, een Muttaburrasaurus (heb ik ook op moeten zoeken…). Het is een gezellig, typisch Australisch dorpje met brede straten, ouderwetse gebouwen en een brede overdekte galerij voor de winkels. Daar maken we dankbaar gebruik van want het is vandaag 37 graden….

Uiteraard drinken we er ook nog een kopje koffie. Als we het koffietentje binnen lopen blijkt het een ode aan Elvis Presley en Coca Cola te zijn. Zelfs de peper en zoutvaatjes zijn eigenlijk kleine colaflesjes. Frans vindt er een heerlijke bank. Die zou hij best mee naar huis willen nemen!

We rijden door naar Winton. De derde en laatste stad van de Dinosaur Trail. Daar is ook nog een 4e deel, de voetstappen van dinosaurussen maar dat ligt meer dan 110 km. Weg over een Dirtroad en daar kunnen wij dus niet komen. Maar er is genoeg ander spul te zien. Ik ben wel een beetje gespannen. Volgens de kaart is de weg naar Winton wel verhard maar is het maar een 1 baans weg. Hoe moet het dan als we tegenliggers tegen komen? Zo’n grote Roadtrain of zo?

Het eerste stuk valt mee. Dat is gewoon twee banen. Dan blijkt ineens een hoopje vuil dat op de weg lijkt te liggen een groot gat. We kunnen er niet meer omheen en knallen er met volle vaart doorheen. Mijn hart zit tussen mijn oren. Blijven de wielen er wel onder zitten? Is alles nog heel? Maar de camper snort gewoon verder alsof er niets is gebeurd. Pfff… Als we onderweg een stop maken blijkt de pub gesloten. Niet zo verwonderlijk. Het hele dorp bestaat uit niet meer dan 5 huizen en een sta-caravan. Maar ze hebben wel een racecourse (paardenraces). Er staat een grote Roadtrain vol koeien in de brandende zon. De chauffeur is nergens te bekennen. De arme besten staan te schuifelen maar ze loeien niet. Hopelijk rijden ze snel verder! De weg wordt smaller en uiteindelijk is het nog maar 1 baan. Als we een tegenligger tegen komen moeten we even aan de kant maar met 11 tegenliggers op 215 kilometer, waarvan 5 op de laatste 5 kilometer is dat geen probleem.

Zoals gewoonlijk gaan we ook in Winton eerst langs het informatiecentrum. En dat is maar goed ook. Zij weten ons te vertellen dat de laatste rondleiding in het museum om 15.00 uur wordt gegeven. Dat betekent dat we er meteen heen moeten. Het is wel 23 km. Rijden waarvan de laatste 11 Dirtroad is. Maar wel een heel goede! Nou vooruit dan maar!

Het valt mee. Waar een Dirtroad had. Moeten zijn is een mooie asfaltweg. Het duurt echter niet lang voor die ophoudt. De Dirtroad valt gelukkig mee. We hebben al wel erger gezien. De laatste kilometer zien we ineens een weg stijl omhoog de bergen in gaan. Oei, dat zal die van ons toch niet zijn? Nee, wij buigen vast voor de berg af…. niet dus. De weg gaat 10% omhoog! Gelukkig heeft de camper er geen enkele moeite mee, we rijden zonder problemen omhoog. En wat we dan zien….Wowwww, wat een prachtig landschap! Hoog boven alles uit hebben we een prachtig uitzichtover een landschap waar alle tinten groen (en enkele geel…) in te vinden zijn. Prachtig!

Voor de rondleiding moeten we eerst naar het laboratorium. Het is maar 500 meter maar zo heet! Pfff het water loopt over mijn rug. En de vliegen! Vreselijk! Wat een rotbeesten! Ze zitten continue in mijn gezicht te vervelen. Op mijn zonnebril, eronder zelfs, mijn neus, mijn oren, mijn mond. Ik knijp hem angstvallig dicht, ik lust die smerige dingen niet! Frans heeft prijs. Hij kan het vieze ding gelukkig uitspugen. Bah bah. Maar ook dat hoort bij Australië.

In het laboratorium zien we hoe de botten worden opgegraven en ingepakt in gips voor ze vervoerd worden. Er wordt in deze omgeving zoveel gevonden dat ze nog voor 11 jaar werk hebben om alles wat er nu al ligt te preserveren. We zien ook de mensen aan het werk die de botten uit de steen proberen te halen. En wat blijkt, dat is allemaal vrijwilligerswerk! Je kunt je opgeven om 1 dag te komen werken, dan krijg je wat uitleg en mag je wat makkelijk werk doen. Je kunt je ook opgeven voor een hele week, dan wordt je in meer getraind en mag je verantwoordelijker werk doen. Sommigen komen hier hun hele vakantie doorbrengen! Het schijnt verslavend te werken. Want wie kan nu zeggen dat ze echte dinosaurusbeenderen hebben gepreserveerd? Er liggen twee ruggenwervels van een dino. Die mogen we even aanraken. Het gat waar de zenuwbanen doorheen heeft gelopen is behoorlijk groot, Frans krijgt er bijna zijn hele hand in!

Dan volgt de rondleiding in het museum zelf. Eigenlijk is het niet echt een rondleiding. We worden een gekoelde ruimte in gelaten waar we op een verhoging moeten gaan zitten. Voor en naast ons liggen enkele displays met dinosaurusbeenderen. Een ervan is al in 2005 gevonden maar wordt vandaag pas voor het eerst tentoongesteld. Prachtig en heel interessant om te zien. Vooral de afmetingen van de botten! De nieuwe dino waarvan ik helaas de naam niet kon onthouden, heeft alleen al tenen zo groot als mijn onderarmen. Ze staan rechtop, eigenlijk net zoals de tenen van een olifant. Het beest moet enorm groot geweest zijn.

En dan gaan we weer teug naar Winton, een plaatsje voor vannacht zoeken. Als we bij het museum naar buiten komen zien we dat de strakblauwe lucht is veranderd in een prachtige wolkenhemel. Samen met de laagstaande zon geeft dat een prachtig effect. En als we dan ook nog eens van de berg af rijden en weer over dat weidse landschap kijken…Ongelooflijk, wat mooi!

We parkeren op het Caravanpark bij het hotel. We krijgen elk een gratis drankje als we daar eten. En aangezien de menukaart er heel goed uitzien en ook nog eens betaalbaar is hebben we daar wel oren naar.

Nu zitten we in de camper uit te buiken. We passen nog net tussen de bank en de tafel na die heerlijke maaltijd. Nog even de blog afwerken en dan weer lekker naar ons bedje!

Terwijl ik hier aan de blog zit te werken gebeurd er iets bijzonders. Heel zachtjes tikken er regendruppels op de camper! Eigenlijk is het nog te vroeg voor regen maar in Augustus heeft het ook geregend en dat gebeurd anders ook nooit. Ben benieuwd of het werkelijk nog iets voor gaat stellen of dat het alweer opdroogt voor het echt nat is. Voor de natuur is het hard nodig, maar voor ons is dat minder. Bij teveel regen lopen de wegen onder en zitten we een paar dagen vast…. Wordt vervolgd!

Francien en Henk: Hij gaat nog steeds lekker lees ik. Nou ja snap ik ook wel, het is zo mooi daar. Geniet maar lekker. xx

Karin en Peter: Wat een prachtig land en wat zien jullie veel, geweldig. Als ik de foto’s zie dan zie ik ook wel een beetje de binnenlanden van Californië in de bouwstijl en de natuur. Geniet ervan. xxx

Cor en Pieta: Jullie zullen wel mooie foto’s gemaakt hebben voor Kevin zeker, die zou er wel bij hebben willen zijn. Indrukwekkend hoor zo’n groot beest.

Mirka: Wauw dit was echt een Jurrassic Park Tour! Geweldig, en ja de vliegen… ik weet er alles van!!… bah bah inderdaad!… 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s