Quantas and a diner cruise….

Quantas and a diner cruise….
Longreach, Australia

Longreach, Australia


QUANTAS. Het is de afkorting van Queensland And Northern Territory Airial Service. Een gerenommeerde vliegmaatschappij die meespeelt over de hele wereld. En het begon allemaal hier, midden in de Outback van Queensland, Australië. En daarom is het grote Quantas Founders Museum ook hier in Longreach gevestigd. En wij gaan er naartoe.

We hebben een combiticket gekocht voor de Hall of Fame, Quantas en de Dinercruise van vanavond. Maar daar blijkt alleen de intree van het Quantas Museum in te zitten. En ze bieden heel veel meer. We willen het allemaal meemaken en betalen bij voor een volledige rondleiding.

Het is allemaal begonnen in een oude schuur hier in Longreach. Een paar mensen staken de koppen bij elkaar. Ze hadden iemand nodig om te vliegen, iemand voor het onderhoud van het vliegtuig en iemand om de zaken te regelen. Het maatschappijtje kwakkelde tot ze een contract kregen om de post te vervoeren. En toen begonnen ze te groeien. We weten allemaal waar dat toe geleid heeft!

Er staan een aantal grote vliegtuigen. Een Dakota. Een Boeing 707, de eerste die van de band is gerold. De laatste van hetzelfde model die Boeing geproduceerd heeft is van John Travolta. Het vliegtuig dat hier staat is ooit van de Jackson Five geweest. Een deel van de luxe van toedertijd is er uitgehaald. Maar het bevat nog steeds een complete woning met huiskamer, keuken, slaapkamer en ensuite badkamer. Het grootste vliegtuig hier is een Boeing 747-200. Deze is in 1998 uit de vlucht genomen nadat hij 18.000 take-ooms cq landingen gemaakt had. Dat is de maximum bij Quantas. Daarna worden ze verkocht aan een goedkopere maatschappij of weg gedaan voor het schroot. Deze Boeing is in het museum terrecht gekomen. We mogen hem overal bekijken. We nemen een kijkje in de laadruimte, zien het mechanisme in de staart, lopen door het vliegtuig naar boven en mogen zelfs in de cockpit zitten. Links zit de piloot, rechts de co-piloot. En als kers op de taart maken we ook nog een wandeling over de vleugel. Geweldig!

De wandeling door de rest van het museum is interessant maar de rondleidingen door de vliegtuigen maken de dag! We zijn bijna 5 uur in het museum geweest, dat wil heel wat zeggen!

Op dit moment zit ik buiten in het pikkedonker. Mogelijk wordt ik opgevreten door de muskieten maar het kan me niets schelen. Want het is hier zo verschrikkelijk mooi! Er is bijna geen maan. En geen vals licht. Een wolkeloze, pikzwarte hemel. En dat betekent sterren. Heel veel heldere, schitterende sterren. Zelfs de Melkweg tekent zich duidelijk af. Prachtig! Zo mooi en zo veel, dat zie je alleen in de binnenlanden van Australië. Aan de kust is ook hier zoveel lichtvervuiling dat een hoop sterren er niet meer doorheen kunnen komen. Maar hier is het geweldig. En daar willen we zo lang mogelijk van genieten! Frans probeert er foto’s van te maken maar wat je hier ziet dat krijg je nooit gevangen. We zullen het moeten doen met onze herinneringen.

En al die pracht en praal komt bovenop een heerlijke middag en avond. Om 16.45 uur worden we met een bus opgehaald voor een Dinercruise op de rivier. Het is een rustige vaart door een mooie kreek. We zien vooral heel veel Eucalyptusbomen, vogels en zelfs schildpadden. Er is gezorgd voor een hapje en een drankje kun je zelf halen. We raken gezellig aan de praat met onze medereizigers.

De boot legt aan om iedereen van een mooie zonsondergang over de kreek te laten genieten. Daarna varen we weer terug naar Smitty’s waar we in de open lucht van een plaatselijke stoofpot van schapenvlees of Barramundy (vis) kunnen genieten. Het eten is heerlijk en het entertainment wordt verzorgd door John Hawkes. Hij brengt enkele typisch Australische liederen die op humoristische manier aan elkaar gepraat worden. En dat alles onder die prachtige sterrenhemel! Geweldig! We genieten met volle teugen!

Het enige minpunten is de temperatuur. We krijgen het een beetje koud. De avonden zijn tot nu toe heel warm geweest maar vandaag is het fris. En daar hebben we geen rekening mee gehouden. We hebben geen vest bij. Maar wat blijkt: Het is nog steeds 18 graden. Om 21.00 uur. Maar omdat het zo verschrikkelijk heet geweest is zijn we daar niet meer aan gewend. Thuis zouden we het bij 18 graden ’s avonds lekker warm gevonden hebben!

We hebben twee heerlijke dagen hier in Longreach doorgebracht. Nu moeten we nog even bekijken waar we morgen naartoe zullen rijden. Want het is tijd om weer verder te trekken….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s