Naar Bisbane

Naar Bisbane
Oxley, Australia

Oxley, Australia


Ik heb over vandaag eigenlijk niet zo veel te vertellen. Het was een dag van auto rijden. We zaten een stuk dichter bij Brisbane en dat konden we goed merken. Het verkeer was veel drukker en de tijd van gas geven, Cruise Control erop en er weer af als we er zijn was voorbij. Over 550 km. hebben we 9 uur gedaan.

We rijden nu vooral door landbouwgebied. Honderden kilometers graanvelden. Zover als je kunt kijken. Af en toe staan er gigantische silo’s langs de weg. Hele complexen zelfs. De afstanden tussen de dorpjes is op dit stuk veel kleiner. En waar meer mensen de plek inpikken kunnen minder dieren leven. Dus ook een stuk minder Roadkills. Dat is dan wel weer een voordeel. Hoewel er nog steeds genoeg dieren langs de weg liggen.

Er wordt volop aan de weg gewerkt. Verschillende keren is er flink oponthoud door deze werkzaamheden. Maar het mooiste oponthoud komt in een piepklein dorpje. Daar moeten we van de weg af voor Oversized Transport. Nou hebben we dat al meer meegemaakt en dan viel dat wel mee. Maar dit keer is het echt oversized. Er komt ons een vrachtwagen tegemoet met maar liefst een heel huis er op! Mooie oplossing, als je wilt verhuizen maar je krijgt je huis niet verkocht dan neem je het toch gewoon mee!

Bijna de hele route staan er palen met stroomdraden langs de weg. Die staan vaak schots en scheef. En dat heeft dezelfde oorzaak als waardoor er zoveel Dinosaurusbeenderen hier gevonden worden. De bovenste laag aarde hier heeft namelijk een heel bijzondere eigenschap. Het laat niet alleen water door, het geeft ook water terug. Dat heeft een speciale naam maar helaas kan ik er niet meer achter komen wat dat was.
Doordat het water niet door de tweede laag heen gaat maar terug naar boven gaat, zakt de bovenste laag in de tweede laag en drukt zo de dingen die daar in zitten naar boven. Dus de stroompalen worden door de aarde weer omhoog gedrukt en op den duur vallen ze om. En waar op andere plaatsen de dinosaurusbeenderen steeds verder in de aarde verdwijnen kan het hier zomaar gebeuren dat zo’n bot ineens een stukje boven de grond uit steekt. Je kunt hier dus letterlijk over een Dinobot struikelen! Alleen zullen de meeste mensen het niet herkennen en gewoon denken dat het om een steen gaat.

Tegen dat we bij Brisbane aankomen verandert het landschap. Het wordt weer een beetje bergachtig. Dat geeft schitterende doorkijkjes.

Een aantal jaren geleden hebben we op een camping in een van de buitenwijken van Brisbane gestaan. We wisten niet meer welk park het was. Wel wisten we dat er een bus vlakbij stopte die rechtstreeks naar de City ging. De camping was ons heel goed bevallen dus hebben we in de boeken gezocht of we hem weer konden vinden. We dachten dat dat gelukt was.

Als we aan komen rijden ziet het er wel wat bekend uit maar toch ook weer niet helemaal. Helaas moet je eerst langs de receptie en gelijk voor je verblijf betalen voor je verder kunt. De camperplaatsen liggen verder naar achteren dus kunnen we niet goed zien waar we terecht komen. En helaas…. een andere camping. De camping blijkt gerund door enkele Chinezen. De clientèle is bijna helemaal hier woonachtig en het ziet er niet uit. Wat een zootje.
Het sanitair is ook niet echt schoon. In een van de toiletten zit er zelfs ontlasting aan de muur.
Bah bah. En we hebben al voor drie nachten betaald….

Maar goed. De camper is wel schoon en daar moeten we in leven. Dus we roeien maar met de riemen die we hebben.

Als ik informeer naar de buslijnen en routes krijg ik het advies om naar het plaatselijke station te lopen, 20 minuten verderop. Dat gaat veel sneller dan met de bus. Frans krijgt het geweldige idee om vast bij het station te gaan kijken naar de vertrektijden e.d. Te voet dan wel.
Maar het is al 17.00 uur en de zon gaat hier vroeg onder. Heen en terug, 40 minuten, dat kan toch nog wel?

Dus gaan we op weg. De route is makkelijk te vinden. Maar 20 minuten later zijn we nog niet eens op de helft. Het blijkt 45 minuten lopen! Bergje op, bergje af. En dan moeten we nog informatie inwinnen ook. Gelukkig is er een heel vriendelijke stationschef die ons alles vertelt wat we willen weten. En dan snel weer terug want de zon is al bijna helemaal onder. En je weet hier nooit wat er in de nacht onder de stenen uit komt kruipen!

In het donker, om 19.00 uur komen we weer terug op de camping. Ik plof uitgeteld op de bank. Ik heb veel harder gelopen dan normaal en dat voel ik! Het duurt dan ook eventjes voor ik de energie bij elkaar heb geraapt om aan de blog te beginnen. Maar die moet natuurlijk wel geschreven worden!

Morgen gaan we de City van Brisbane verkennen. We beginnen in het centrum. Daar zit een fotograaf waar Frans langs wil. Want hij heeft problemen met zijn fototoestel. Na zijn fietsongeluk is het ding gerepareerd en deed het weer prima maar nu weigert het regelmatig. Ook zijn de foto’s niet altijd scherp. Heel vervelend want sommige momenten komen niet meer terug. En als hobbyfotograaf wil je natuurlijk wel mooie foto’s kunnen maken. Zeker op een vakantie zoals deze. Maar heel stiekem verdenk ik hem ervan dat hij het helemaal niet erg zal vinden als hij een ander toestel aan moet schaffen….

Mirka: Weer een hoop gezien. Jammer van die camping! Je kan de Brisbane River gratis bevaren als je de veeboot neemt. Je stopt dan wel op alle haltes maar heel mooi! Geniet van Brisbane!…:)

Jopie Smarius: Wat zijn jullie toch goed actief bezig. Chapeau!

Cor en Pieta: Als je vaak naar het centrum wandelt begin je er wel aan te wennen hoor. Jammer dat jullie de oude camping niet gevonden hebben. Goede reden Frans om aan een nieuw toestel te denken, maar dan moet je over een paar jaar weer terug om hetzelfde te fotograferen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s