Een rustig dagje Ballina

Een rustig dagje Ballina
Ballina, Australia

Ballina, Australia


Het is een van de weinige ochtenden dat we niet vroeg op hoeven. We slapen uit! Tot wel 8.00 uur!

We nemen er ons gemakje van. Lekker buiten in de schaduw ontbijten. Want in het zonnetje is het nu al veel te warm. Lekker kopje koffie erbij. Frans bakt op het kooktoestelletje voor buiten nog een eitje. Voor mij veel te vet op de nuchtere maag maar Frans vindt het heerlijk dus waarom niet.

En dan is er corvee te doen. De was! Met al dat gereis is daar weinig tijd voor geweest.
Twee overvolle trommels wasgoed liggen er nu te wachten.
De wasmachines hier zijn geweldig. Als ze deze in Nederland ook verkochten ging ik er meteen een halen! Het zijn bovenladers. Veel makkelijker dan frontladers. Ideale hoogte, je kunt makkelijk tot onder in de trommel komen. Midden in de trommel zit een soort paal met vleugels. Ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven. Vroeger hadden we thuis ook zo iets maar dan veel groter en groffer. Die paal zorgt er, samen met de trommel voor dat de was beweegt. Het hele wasprogramma duurt 30 minuten, inclusief centrifugeren. Sommige machines kun je alleen instellen op warm en koud, anderen ook nog op wit, bont of fijn wasgoed. Meer dan genoeg! En de was is brandschoon!
Het is warm en het zonnetje schijnt dus we hangen de was gewoon buiten. Zoals op elke camping is ook hier gezorgd voor waslijnen. Alleen hebben ze op deze camping ook nog een wasmand op wielen die we kunnen gebruiken. En dat is met zo’n berg maar wat makkelijk!
Er is voorspeld dat het kan gaan regenen, maar het kan ook droog blijven….lekker duidelijk….
In de verte komen wel wat donkere wolken aan drijven. We gaan dus nog maar even niet te ver weg, ik heb geen zin om alles straks weer opnieuw te moeten doen.

We lopen even naar de overkant van de weg om aan de Richmond River te gaan kijken.
En wat blijkt, aan de rivier ligt een heel mooi strand. Met, zoals gewoonlijk, heel weinig mensen erop. Het is er prachtig! Er zwemt een grote pelikaan vlak aan de kant en op de lantarenpaal zit er niet een maar zelfs twee te dutten.
Direct aan de rivier is het gemeentelijke zwembad gevestigd. In dat zwembad staat een hele hoge (gesloten) glijbaan. Hij torent met zijn felle kleuren overal bovenuit terwijl de palmbomen in de wind staan te wuiven. Prachtig gezicht en zo te horen heeft de jeugd het grootste plezier.
We lopen even bij de rivier rond om al het moois in ons op te nemen en gaan dan weer terug naar de camping.

Het grootste deel van de was is ondertussen droog. Dat ruimen we vast op. Er zijn ondertussen wel wat meer wolken gevormd maar echt dreigend ziet het er niet uit. We willen ook niet de hele dag op de camping blijven zitten. We hopen maar dat het droog blijft en kuieren naar het dorpje.

En dat valt zeker niet tegen. Nog geen 100 meter verder begint het winkelstraatje al. Prachtige oude gebouwen en mooie kleine winkelpandjes wisselen elkaar af, allemaal aan een brede veranda in een brede straat. Maar we zijn wat vergeten…..
Het is vandaag zaterdag. En hier in Australië zijn de winkeltijden nog niet zoals in Nederland.
Dat betekent dat de winkels rond 13.00 uur dicht gaan! Of eigenlijk om 1.00 uur PM. Want hier kent niemand een 24 uurs klok. Er wordt gewerkt met 12 uren en de toevoegingen AM (After Midnight dus van 0.00 uur tot 12.00 uur) en PM (Pre Midnight dus van 12.00 uur tot 24.00 uur).
Als je hier zegt dat je om 17.35 uur aankomt heeft niemand ook maar enig idee hoe laat dat is!

Maar om terug te komen op mijn verhaal, omdat de winkels een beetje op verschillende tijden sluiten zijn er een aantal al dicht. De rest blijft niet lang meer open. Wat jammer nou. En wat dom want eigenlijk wisten we dat best wel. Hadden we de was beter voor morgen kunnen laten liggen. Of voor vanmiddag!

Maar we vermaken ons toch wel. Het stadje is ook met gesloten winkels gezellig om door te lopen. Er zijn overal terrasjes en daar zitten overal mensen op dus het is allesbehalve een saaie boel. We scoren onderweg ook nog een portie Fish en Chips, hoeven we straks niet meer te koken!
We lopen door de winkelstraat heen en langs de rivier weer terug. Prachtig helder blauw water, een inmiddels stralend blauwe lucht (dus om de was had ik me geen zorgen hoeven maken).
Zo mooi allemaal.
Langs de rivier ligt een parkje met een omheinde speeltuin. En terwijl de kinderen lekker spelen zitten de moeders op het gras te keuvelen. Er staat ook een BBQ, gratis te gebruiken. Je moet hem alleen wel schoon achterlaten. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat dat niet meer zo nauwgezet gedaan wordt als toen wij 11 jaar geleden in Australië waren. De moraal is hier jammer genoeg ook beduidend minder geworden. Maar over het algemeen zien ze er redelijk netjes uit.

De Australische bevolking bewijst dat een dagje samen met de familie niet altijd duur en/of spectaculair hoeft te zijn. Een heel populair familieuitje hier is een dagje met familie en vrienden naar het park. Picknick kleed, koelbox en vlees voor de BBQ mee. Kinderen spelen, volwassenen keuvelen, eten en drinken en iedereen heeft dan een heerlijke dag. Geweldig toch!
En ook deze zaterdagmiddag zitten er enkele groepjes bij de speeltuin.

Een van de leukste dingen van het campingleven is het contact met medekampeerders. En dat is hier niet anders. Ondanks dat zijn engels niet erg goed is raakt zelfs Frans met de mensen aan de praat. Met handen en voeten kom je een heel eind! Iedereen begroet elkaar en voor je het weet sta je weer een kwartier met iemand te praten. Ik vind het heerlijk!

En nu zitten we weer in de camper. Weer naar binnen gevlucht voor de muskieten. Zodra het licht aan gaat moeten alle ramen en deuren dicht. Ik heb op de radio gehoord dat het in het zuiden dit jaar heel erg is met die insecten. Ik geloof het meteen. We zitten nog in het noorden en het is hier al erg! Ik houd mijn hart vast als we straks in Victoria zijn!
We hebben nog even kunnen Skypen met Karin en de kleinkinderen. Prachtig om de reactie van Rob te zien. Opa en Oma in de Ipad, hoe kan dat nou! Bregje begrijpt het al wat beter en vertelt honderd uit.
Morgen skypen we met Cissy en de kids. Het is hier heerlijk en we zouden de vakantie geen minuut in willen korten. Maar we zullen blij zijn als we hen weer een keer lekker kunnen knuffelen!

Kitty Marcelissen: Verheug me elke dag op jullie verhaal!!!

Mirka: De kleinere steden zijn Zaterdag ’s middags meestal vroeger gesloten maar de rest open tot 8 uur en veel zelfs 24 uur per dag. Hier in de Yarra Valley bijna geen muggen hoor en ik denk daar in tropical Queensland/NSW echt erg dat weet ik nog wel!!!…Pfffff.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s