Coffs Harbour, Urunga Coastal Lagoon

Coffs Harbour, Urunga Coastal Lagoon
Coffs Harbour, Australia

Coffs Harbour, Australia


De tweede wereldoorlog heeft een hele grote impact op Australië gehad. Ik heb altijd gedacht dat het beperkt was gebleven tot de bombardementen op Darwin maar het blijkt dat ook Coffs Harbour een actieve rol heeft gespeeld. Voor de kust van Coffs Harbour voeren Japanse onderzeeërs. In Coffs Harbour zelf is een bunker gebouwd. In die bunker werd een Communicatiecentrum ingericht van waaruit de Australiërs de bewegingen van deze onderzeeërs in de gaten konden houden. De bunker is nu in gebruik als museum voor komische strips. Daar start ons uitstapje vandaag.

De was ligt weer in de kasten en de camper is er weer helemaal klaar voor. We brengen hem vast weg dan hoeven we de rest van de dag niet meer op de tijd te letten. En ook niet onbelangrijk, dan kan hij weer op stroom voor de ijskast er mee uitscheidt. We gaan de komende nachten logeren op een Oer Hollands stukje grond in Coffs Harbour. De Clog Barn (Klompenschuur). En jawel, dat caravanpark is opgezet door een Hollandse klompenmaker. Hij oefent zijn vak nog steeds uit. De dagelijkse demonstraties klompen maken zijn nu een toeristische attractie. Hij heeft het vak doorgegeven aan zijn zoon die tegenwoordig ook het park beheerd. Het park is niet erg groot maar heeft alle voorzieningen die we nodig hebben. En heel belangrijk: De sanitaire ruimtes zijn brandschoon! We hebben een leuk plekje aan een klein riviertje. Als we de achterdeuren open zetten kijken we tegen de palmbomen aan. Langs het water zitten weer van die leuke hagedissen. Dragons (draken) noemen ze ze hier.

Barbara haalt ons hier op. Bill moet vandaag werken dus we gaan vandaag een dagje met zijn drietjes op stap. We rijden eerst naar het museum. De omgeving van Coffs is prachtig en het is er niet bepaald vlak. We gaan bergje op – bergje af en soms ook behoorlijk stijl. De bunker is ingegraven in een bergwand. Van buiten zie je niet meer dan een klein gebouwtje waarin een winkeltje gevestigd zou kunnen zijn. De baliemedewerkster is duidelijk erg trots op de collectie en vertelt honderduit. Normaal gesproken hangt er van alles wat maar omdat deze week de Melbourne Cup is (een paardenrace die door de hele natie wordt meegevierd) hebben ze nu allemaal cartoons over races. We starten met een korte film over het ontstaan van de bunker en gaan dan de collectie bekijken. Frans heeft al enkele cartoons op zijn toestel staan als hij er achter komt dat je hier helemaal niet mag fotograferen. Helaas stond de bunker er nog niet op dus kunnen we die niet laten zien.

Daarna rijden we naar de Urunga Coastal Lagoon. Het is lunchtijd als we aankomen en Barbara weet een heel goede Fish & Chips zaak. Daar halen we de lunch. We nemen alles mee naar de oever van de lagune en eten op een bankje in de schaduw alles op. Je loopt het risico dat er zeemeeuwen komen bedelen maar die hebben we niet gezien. Wel een grote groep Ibissen die wel heel graag een gebakken visje mee wilden pikken!

In het plaatsje Urunga ligt een prachtige blauwe lagune waar de rivier de zee in stroomt. Bij de uitgang is het water wild en gevaarlijk maar de rest van de lagune ligt er heerlijk rustig bij. Het water is kraakhelder. Jeetje, hier zou ik best een duik willen nemen! Door deze lagune loopt een “Boardwalk”. Een houten steiger helemaal tot aan het strand bij de uitgang van de rivier. Het ding is 1 kilometer lang en loopt helemaal over het water. Aan de ene kant ligt de rivier, aan de andere kant een mangrovebos. We wandelen op ons gemakje over de steiger en blijven regelmatig staan om van het uitzicht te genieten. Heerlijk zonnig weer maar niet te heet, prachtig blauw water en vaag groene bergen op de achtergrond. Heerlijk! Langs het mangrovebos komt een kano aangevaren. Voor op de punt staat een hond. Hij staat zo stil als een standbeeld. Zijn bazinnetje peddelt naar de kant en laat de hond uit de kano springen. Ze wil hem verleiden om een stukje met haar te gaan zwemmen. Maar hij denkt er niet aan! Zodra zijn bazinnetje het water in loopt springt hij weer in de kano en gaat op zijn plekje over het water staan kijken. Met geen geweld laat hij zich meer uit de kano duwen. Ook een weggegooide tak kan hem niet bekoren. Voor hem geen natte poten. Hij wil varen! Uiteindelijk stapt zijn bazinnetje maar weer in en vaart weg. De hond met zijn neus in de wind voorop. Prachtig!

Een stukje verderop komen er een paar vlinders het mangrovebos uit. En weer wat verderop nog een paar…. Vlak voor het einde van de steiger, langs de duinenrijen vliegen honderden kleine witte vlinders. Heel af en toe zit er een gekleurde tussen. Ze gaan bijna allemaal dezelfde kant op. Ze komen vanaf het land. Het waait stevig maar toch fladderen ze tegen de wind in over de rivier naar de overkant. Maar och arme, dat is veel te ver! Ik kan het niet goed zien maar ik ben bang dat de meeste vlinders de verdrinkingsdood sterven. Domme beestjes! Waarom ze dit nu doen?

We speuren de horizon af. Op dit moment zijn de walvissen bezig met de terugreis naar het zomergebied en komen ze langs deze kusten. De meesten zijn waarschijnlijk al wel weg. We zoeken en zoeken maar zien alleen maar schuimkoppen op de golven. En dan ineens vliegt er een pluim water de lucht in! Owwww geweldig, daar moet een walvis zitten! Geconcentreerd kijken we of we hem zien. En dan komt er weer een pluim water omhoog! Zouden we er dan eindelijk echt een te zien krijgen….? Maar helaas. Daar blijft het bij. Blijkbaar wilde het dier alleen maar wat lucht happen. Je kunt ze van zo’n grote afstand natuurlijk alleen maar zien als ze springen en dat doen ze ook maar af en toe….

We wandelen weer terug naar het vaste land. Een stukje verderop ligt een restaurantje met een terras boven het water. Daar drinken we nog een kopje koffie. En dan is het weer tijd om te gaan. Barbara zet ons weer af bij de Clog Barn. Ze heeft het druk want waarschijnlijk staan de volgende gasten alweer voor de deur. Wij zien hen morgen weer. Eerst BBQen en dan naar de verjaardag van Kath. Ben benieuwd!

Cor en Pieta: Dat was een dag genieten, prachtige plaatjes. Hier wordt het kouder maar jullie hebben schitterend weer. Volgende week na ht oost dus blijf nog maar lekker daar.

Mirka: Urunga Coastal daar hebben wij niet gestopt. Jammer!… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s